γιωργος ξυλουρης - ψαρογιωργης

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

Τρίτωνος 3--Ηράκλειο Κρήτης--Τηλ 697 991 3038



O Γιώργος Ξυλούρης (προσωνύμιο: Ψαρογιώργης, 25 Σεπτεμβρίου 1965) είναι Έλληνας τραγουδιστής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και δεξιοτέχνης στο λαούτο. Ο Γιώργης ανατράφηκε μέσα στη μουσική παράδοση των Ανωγείων, και είναι απόγονος οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης συνέβαλε στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης είναι γνωστός κρητικός λυράρης και ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, λαουτιέρης.
Συνήθως μέσα σε ένα μουσικό σύνολο, το λαούτο περιορίζεται σε συνοδευτικό ρόλο, στηρίζοντας ρυθμικά την ερμηνεία της λύρας η οποία είναι το κατ’ εξοχήν όργανο των τραγουδιστών της κρητικής μουσικής. Εκτός από όργανο συνοδείας, ο Ψαρογιώργης στις εμφανίσεις του μετατρέπει το κρητικό λαούτο σε κεντρικό μελωδικό όργανο.
Συμμετέχοντας σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Ψαρογιώργης είναι ερμηνευτής σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο στα πλαίσια της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης και του κόσμου, αλλά και σε συνεργασία με μουσικούς της ροκ